Navigáció

 


Következik....
darkside
Az erő sötét oldala

Nemsokára kezdődik

Pontos idő

Zöld tűz

2010.08.05. 10:48 :: FRP

A zöld tűz akár házilag is igen egyszerűen előállítható. A legkönnyebb természetesen Photoshop -pal, de az oldal tematikáját szem előtt tartva ezzel a lehetőséggel most nem szeretnék foglalkozni.
Szerencsére a kémiai megoldás sem sokkal bonyolultabb. Nem kell hozzá más, csupán némi bórsav, alkohol, és gyújtóforrás. Ezek mindegyike beszerezhető.
A mellékelt filmben a srácok alkoholként fagyásgátlót, bórsavként csótányirtót használnak. Előbbinek 99% -a metanol.
Egyébként tudtommal gyógyszertárban is vásárolható bórsav, mivel használják fertőtlenítőszerként is. Emellett a reakció etanollal is működik, így akár denaturált szessz, vagy gyógyszertárból szerzett 96% -os alkohol is használható. De meg merem kockáztatni, hogy egy erőssebb pálinka szintén alkalmas lehet a célra. Bár annak jobb felhasználási módját is ismerem...igaz, zöld tüzet nem emlékszem, hogy láttam volna már tőle.

 

Akkor most jöjjön a kémia, hogy értelmezhessük, mi is történik a főzőpohárban.
Ahhoz, hogy tűz keletkezzen, mindenképpen valamilyen jól éghető anyagra van szükség. Ez esetünkben az alkohol. Ennek lángja alapból kékes színű, tehát a zöld színt nem a szesz, hanem a hozzáadott bórsav okozza.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha az alkoholnak nincs köze a színhez, akkor miért nem használható helyette valamilyen más éghető folyadék, például benzin, ami még könnyebben hozzáférhető. Ennek oka, hogy a színreakció eléréséhez a bórt nagy mennyiségben kell a lángba juttatni, ami nem is olyan egyszerű dolog, figyelembe véve a felhasznált bórsav 300°C -os forráspontját. Emiatt az oldószernek viszonylag jól kell oldania a lángfestő anyagot, hogy párolgása során néhány iont\atomot\molekulát a lángba juttasson. Az elakohol képes erre, és még többre is! Képes illékonyabbá tenni a bórsavat (és általában a savakat) olyan módon, hogy vízkilépés közben észtert képez vele (az ábra egy bórsav trimetil -észter molekulát mutat), így a bór jelentős mennyiségben tud a lángba jutni, és elszínezni azt.

Mint a legtöbb vízkilépéssel járó reakciót, a bórsav-észterek képződését is katalizálja a kénsav, mint erős vízelvonó jelenléte. Így ha pár ml tömény kénsavat adnánk az elegyhez, talán lehetne intenzívebbé tenni a színhatást.

A felhasznált anyagok (bórsav, alkohol) nem különösebben veszélyesek, főleg arra kell ügyelni, nehogy szétterjedjen a tűz. Kénsavat viszont jobb ha nem használ az, aki nem tudja, mit csinál.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány tűz érdekesség bórsav

A bejegyzés trackback címe:

https://chem.blog.hu/api/trackback/id/tr252200427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása