A zöld tűz akár házilag is igen egyszerűen előállítható. A legkönnyebb természetesen Photoshop -pal, de az oldal tematikáját szem előtt tartva ezzel a lehetőséggel most nem szeretnék foglalkozni.
Szerencsére a kémiai megoldás sem sokkal bonyolultabb. Nem kell hozzá más, csupán némi bórsav, alkohol, és gyújtóforrás. Ezek mindegyike beszerezhető.
A mellékelt filmben a srácok alkoholként fagyásgátlót, bórsavként csótányirtót használnak. Előbbinek 99% -a metanol.
Egyébként tudtommal gyógyszertárban is vásárolható bórsav, mivel használják fertőtlenítőszerként is. Emellett a reakció etanollal is működik, így akár denaturált szessz, vagy gyógyszertárból szerzett 96% -os alkohol is használható. De meg merem kockáztatni, hogy egy erőssebb pálinka szintén alkalmas lehet a célra. Bár annak jobb felhasználási módját is ismerem...igaz, zöld tüzet nem emlékszem, hogy láttam volna már tőle.
Akkor most jöjjön a kémia, hogy értelmezhessük, mi is történik a főzőpohárban.
Ahhoz, hogy tűz keletkezzen, mindenképpen valamilyen jól éghető anyagra van szükség. Ez esetünkben az alkohol. Ennek lángja alapból kékes színű, tehát a zöld színt nem a szesz, hanem a hozzáadott bórsav okozza.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha az alkoholnak nincs köze a színhez, akkor miért nem használható helyette valamilyen más éghető folyadék, például benzin, ami még könnyebben hozzáférhető. Ennek oka, hogy a színreakció eléréséhez a bórt nagy mennyiségben kell a lángba juttatni, ami nem is olyan egyszerű dolog, figyelembe véve a felhasznált bórsav
Mint a legtöbb vízkilépéssel járó reakciót, a bórsav-észterek képződését is katalizálja a kénsav, mint erős vízelvonó jelenléte. Így ha pár ml tömény kénsavat adnánk az elegyhez, talán lehetne intenzívebbé tenni a színhatást.
A felhasznált anyagok (bórsav, alkohol) nem különösebben veszélyesek, főleg arra kell ügyelni, nehogy szétterjedjen a tűz. Kénsavat viszont jobb ha nem használ az, aki nem tudja, mit csinál.