Navigáció

 


Következik....
darkside
Az erő sötét oldala

Nemsokára kezdődik

Pontos idő

Egy újabb tüzes kísérlet: színes lángok

2010.08.06. 10:44 :: FRP

 Ha esetleg van olyan az olvasók között, akit ne nyűgözne le, ahogy a szétrobbanó tüzijáték-rakéták színesre festik az éjszakai eget, az ne nyissa meg ezt a bejegyzést. Mindenki másnak csak ajánlani tudom.
A különböző vegyületek (főleg alkálifém- és alkáliföldfém sók) lángfestése régóta ismert jelenség, nem hiszem, hogy bárki lenne, aki ne találkozott volna már vele élete során néhányszor, legfeljebb nem tudta, pontosan mit is lát. Ezen jelenség áll ugyanis a már említett tüzijátékok hátterében, de tapasztalhatjuk akkor is, mikor főzés közben véletlenül az edény helyett a gázrózsába szórjuk a sót, és az addig kék színű láng szép sárga fénnyel villan fel, a nátrium lángfestésének köszönhetően.

A csatolt videó remekül szemlélteti a jelenséget. Lentebb pedig némi magyarázatot találhat rá a kedves olvasó.

A kísérlet során óraüvegeket töltöttek meg alkohollal (etanol, de a metanol is hasonlóan alkalmas a célra), majd különböző sókat szórtak beléjük. Jobbról balra sorolja őket a narrátor, hát én is ilyen sorrendben adom meg őket:

  1. tiszta alkohol - kék láng
  2. bárium só - piszkossárga láng
  3. bór - zöld láng (gyakorlatilag valószínűleg bórsavról lehet itt szó)
  4. stroncium só - karmazsinvörös
  5. kálcium só - nem látszik túl jól a felvételen, de narancs színű láng
  6. lítium só - piros láng
  7. nátrium só - jellegzetes sárga láng
  8. réz (II) só - zöld láng
  9. kálium só - bíbor színű láng (ez sem látszik itt túl jól)

 A lángfestés kémiai magyarázata abban rejlik, hogy hő hatására az atomok külső pályáin lévő elektronok gerjesztődnek, magasabb energiaszintre jutnak. Ezen a szinten azonban nem tudnak tarósan megmaradni, és a felvett energiát fény formájában adják vissza a környezetüknek.
Az, hogy az egyes atomok különböző színű fényt emittálnak, annak köszönhető hogy a felvehető- illetve a kisugározható energia mennyisége kvantált (tehát csak egy meghatározott, diszkrét érték lehet), és az egyes atomok esetében különböző. A fény energiája pedig a hullámhosszától függ, ami pedig a színét határozza meg.
Amely atomok - mint pl. a fentebb felsorolt vegyületekben lévők - a látható hullámhossz-tartományban bocsájtanak ki fényt, lángfestő tulajdonságúak.

A jelenségnek két gyakorlati hasznát tudnám  most hírtelen felsorolni.
Az egyik, és a köznapi életben leghasznosabb alkalmazási terület a showbusiness, azon belül természetesen a már két alkalommal is említett tüzijátékokban történő felhasználás.
A másik mód, amivel ki lehet használni a természet eme érdekességét, hogy segítségével megállapítható, megtalálható e egy bizonyos lángfestésre hajlamos komponens egy anyagkeverékben, vagy sem. Egyszerűen annyit kell tennünk, hogy az anyagot lángba juttatjuk, és megfigyeljük annak színét.

Ha szabad szemmel nem lenne egyértelmű, milyen anyag lángfestését látjuk éppen, használhatunk kézi spektroszkópot (lsd. kép balra), mely a fényt egy speciális prizma segítségével képes különböző hullámhosszú alkotóira bontani, így eldönthető vele a kérdés.
Egyébként a jelenség nemcsak minőségi, hanem mennyiségi meghatározásra is alkalmas, de ehhez már komolyabb műszerezettségre van szükség, mivel nemcsak a fény hullámhosszát, hanem annak intenzitását is meg kell mérnünk. Erről talán majd egyszer egy másik posztban írok. 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány tűz érdekesség bórsav alkálifém alkáliföldfém

A bejegyzés trackback címe:

https://chem.blog.hu/api/trackback/id/tr702203075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása