Navigáció

 


Következik....
darkside
Az erő sötét oldala

Nemsokára kezdődik

Pontos idő

Zöld vas

2010.09.11. 21:25 :: FRP

Amerikai és kínai tudósok a vasgyártás egy új, környezetbarát módszerét fejlesztették ki, mely esetleges elterjedése esetén a világ szén dioxid kibocsájtását akár 25% -kal is csökkentheti.
A vasgyártás elve az ipari forradalom óta gyakorlatilag változatlan: a vasércet 2000 °C fölötti hőmérsékletre hevítve megolvasztják, és szénnel redukálják. A folyamat igen energiaigényes, és nagy mennyiségű szén dioxidot juttat a légkörbe. A Stuart Licht (George Washington University, Washington) és Baohui Wang (Northeast Petroleum University, Daqing) által megalkotott új eljárás alapja ezzel szemben az, hogy a vasérc körülbelül 800°C -on feloldható olvadt lítium karbonátban, az olvadékban lévő vas pedig elektrolízissel redukálható. Az eljárás nem termel közvetlenül szén dioxidot, ráadásul az alacsonyabb hőmérséklet miatt energetikai mérlege is jobb a hagyományos technikáénál - dacára annak, hogy az elektrolízis elektromos áramot igényel.
Licht demonstrálta azt is, hogy akár a folyamat teljes szén dioxid kibocsájtását is nullára lehet csökkenteni megújuló energiaforrás használatával: csoportja a lítium karbonát megolvasztását napenergia felhasználásával valósította meg, és az elektrolízishez szükséges elektromos áramot is a napfény segítségével nyerték. A folyamatot Solar Thermal Electrochemical Photo -nak (STEP) nevezték el. Az így történő vasgyártás a fejlesztők szerint költséghatékony, és amennyiben sikerül megvalósítani ipari méretekben, jelentős környezetvédelmi hasznot is hajthat.


Forrás: www.rsc.org

Szólj hozzá!

Címkék: vas

A bejegyzés trackback címe:

https://chem.blog.hu/api/trackback/id/tr362288113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása